Verhalen in glas in lood in groot-Oirschot

Museum voor vlakglas- en emaillekunst Ravenstein heeft een project gerealiseerd voor het documenteren van de glas-in-loodramen in de kerken, kapellen en kloosters in Oirschot, Spoordonk en de Beerzen. Dit in navolging van de documentatie die door het museum voor vlakglas- en emaillekunst is uitgevoerd voor 30 kerken in Noord-Oost Brabant.
Het Oirschotse project omvatte 10 gebouwen, 79 ramen en 28 kruiswegstaties en is onderverdeeld in de nvolgende boekdelen; Omslag eerste boek

 1. Oirschot
  • Baseliek Sint-Petrus Banden en pastorie
  • Mariakerk/boterkerkje
  • kapel Sint-Joriszorg
 2. Oirschotse kloosters
  • kapel klooster Blijendaal
  • kapel voormalig klooster Bijsterveld
  • kapel klooster Nazareth
 3. Spoordonk
  • Bernadettekerk in Spoordonk
 4. H. Eik en de kerken en kapellen in de Beerzen
  • Kapel van de H. Eik in Oirschot
  • Andreaskerkin Oostelbeers
  • Mariakapel in Westelbeers
De boeken zijn verkrijgbaar op het Parochieelcentrum in de Nieuwstraat, het Erfgoedcentrum in de Dekanijstraat, 't Bint in de Rijkesluisstraat of door middel van het invullen van dit bestelformulier. Het eerste boek kost € 7,50, de delen 2, 3 en 4 elk € 15,--. Alle vier delen zijn verkrijgbaar tegen een gereduceerde prijs van € 45,--. Alle prijzen zijn excl. eventuele verzendkosten voor bestellingen buiten de Gemeente Oirschot.

Uitgangspunten

Omslag tweede boek Uitgangspunt is de constatering dat veel mensen en vooral de jongeren de verhalen die in de ramen zijn afgebeeld niet meer kennen. Dat heeft tot gevolg dat de ramen hen niets meer zeggen en de waardering voor de ramen ook beperkt is. Door de verhalen weer toegankelijk te maken met foto's en teksten kunnen de ramen weer gaan leven en zal ook de waardering toenemen. Glas-in-loodramen horen immers thuis in het gebouw waarvoor ze ontworpen zijn.

Realisatie

De ramen zijn gefotografeerd door een professionele fotograaf met een speciale installatie die door medewerkers van het museum in Ravenstein is ontworpen. Met deze installatie kan tot op 7 meter hoogte gefotografeerd worden zodat de vertekening zo beperkt mogelijk wordt gehouden. De foto's worden vervolgens bewerkt. Vaak moeten van een raam meerdere opnames gemaakt worden omdat een lamp of een orgel het zicht belemmert. Ook kunnen de lichtomstandigheden voor een deel van het raam extra opnames noodzakelijk maken. Deze opnames worden samengevoegd tot een foto van het raam.
Aan de hand van gemaakte werkfoto's is in archieven en reeds beschikbare documentatie met medewerking van de Heemkundekringen "de Heerlijkheid Oirschot" en "den Beerschen Aard" gezocht naar informatie over de geschiedenis van het gebouw, de architect en de glazeniers. Per raam werd het bijbehorende verhaal opgezocht en beschreven op een zodanige wijze dat de tekst ook voor belangstellenden zonder, of met slechts een beperkte, historische en/of religieuze achtergrond begrijpbaar is.
Met de foto's en teksten zijn vier boekjes vormgegeven in dezelfde vorm als de eerder elders gemaakte 30 boekjes : formaat 29x16cm.
In twee gebouwen bevinden zich interessante kruiswegstaties waarin ook glaskunst is toegepast. Ook deze kruiswegstaties zijn gedocumenteerd in de boekjes.